مناطق مختلف شهرداری شیراز
نویسنده : مدیر سایت
شنبه 16 اردیبهشت 1396
بازدید: 14037
زبان : فارسی
مناطق شهرداری شیراز
ساختمان شهرداری شیراز
شهر شیراز بهطور کلی به ۱۱ منطقه تقسیم شدهاست.
-منطقه یک
منطقه یک شهرداری شیراز در سال ۱۳۵۹ تأسیس گردیدهاست و تا کنون ۱۵ نفر در سمت شهردار در این منطقه انجام وظیفه کردهاند. مساحت کنونی منطقه ۴۲۳۵ هکتار میباشد که این مساحت جمعیت ۲۱۲۴۹۱ (آمار سال ۹۰) را در خود جای داده است.[۱]
این منظقه از جنوب با منظقه ۴ از شرق با مناطق ۲٬۸و۳ و از شمال غربی با منظقه ۶ همجوار میباشد.
مرزهای منظقه از جنوب به خیابان هنگ و بلوار پاسداران، چهار راه گاز و همت جنوبی از غرب به مرزهای جبل دراک تا فلکه احسان و محور معالی آباد از شرق به خیابان حر، خیابان سعدی بخشی از خیابان زند و خیابان انقلاب تا باسکول نادر و از شمال به محدوده خدماتی طرح تفضیلی ۷۴ محدود میگردد. این منطقه اعیان نشین شیراز میباشد.
منطقه دو
منظقه دو شهرداری، یکی از مناطق ۱۰ گانه شهرداری شیراز میباشد که در جنوب و غرب بافت تاریخی قرار گرفته است. این منظقه از شمال به بافت تاریخی و مناطق ۳ و ۸ و ۱، از غرب به منظقه یک، از شرق به پایگاه هوایی شیراز و از جنوب به منظقه ۵ شهرداری محدود میشود. مساحت آن بالغ بر ۱۶۸۰ هکتار میباشد و به صورت خطی از شمال غربی به جنوب شرقی حول بافت قدیم شیراز از ناحیه غرب و جنوب کشیدگی دارد.
محدوده منظقه ۲ در حال حاضر شامل دو بخش کاملاً متمایز است: یکی محدوده پیرامون بافت تاریخی که دارای سابقه توسعه بیشتر و قدمت بیشتر بوده و بافت میانی شهر شیراز را شامل میشود و دیگری بخش شرقی و جنوب شرقی آن که محصول دهه اخیر است. در صورتی که محدوده پیرامون منظقه تاریخی – فرهنگی شیراز را مرحله اولیه توسعه شهری تلقی کنیم. سایر بخش ای منظقه دو حاصل عمل نیروهای توسعه شهری در سه دهه گذشته و بویژه دو دهه اخیر بوده است.
منطقه سه
شهرداری منطقه ۳ در جهت شمال شهر شیراز واقع شدهاست.
وسعت شهرداری منطقه ۳:
مساحت ۱۷۴۴ هکتار که ۱۴٪ مساحت کل شهر شیراز است.
حدود جغرافیایی طول و عرض جغرافیایی شهرداری منطقه ۳:
از شمال: به کوههای ریاستی، الله اکبر و دروازه قرآن و باباکوهی.
از جنوب: از تقاطع خیابان فردوسی باغ حر و در امتداد خیابان تختی و مدرس تا پل غدیر.
از خاور: بلوار سرداران از پل غدیر تا دامنه کوه.
از باختر: تقاطع فردوسی باغ حر تا چهارراه باغ تخت و امتداد از مرکز پیاده تا دامنه کوه.
جمعیت شهرداری منطقه ۳: حدود ۲۰۵٬۷۷۵ تن برآورد گردیدهاست با تراکم حدود ۱۱۶ تن در هر هکتار.[۲]
منطقه چهار
منطقه ۴ شهرداری شیراز، یکی از مناطق ۱۰ گانه شهر شیراز است که در جنوب باختری این شهر واقع شدهاست و از سال ۱۳۶۹ به عنوان یک منطقه مستقل شهرداری در شیراز ایجاد شده و پیش از آن جرء منطقه ۱ بودهاست و در حال حاضر به دو منطقه ۴ و ۹ تفکیک شدهاست. این منطقه با مناطق ۱ در شمال و ۵ در خاور همجوار است. هر چند بخش کوچکی از این منطقه از سابقه سکونت برخوردار است، اما بخشهای وسیعی از مرکز و جنوب باختری آن هنوز در حال شکل گیری و ساخت و ساز سریع است. این منطقه با توجه به وسعت و جمعیت موجود در اسکان جمعیت افزوده شده به شهر شیراز بسیار بالا بودهاست. جمعیت منطقه بالغ بر۲۶۸٬۸۶۰ تن میباشد.
منطقه پنج
منطقه پنج شهرداری شیراز با وسعت فعلی ۱۷۳۶ هکتار در جنوب شهر شیراز واقع میباشد که از شمال به بلوار ارتش و خیابان شهید حراف و از جنوب به کمربندی و از خاور به بلوار ابوذر غفاری و خیابان محراب و از باختر به بلوار عدالت محدود میباشد. جمعیت منطقه بر اساس سرشماری سال ۸۵، ۱۶۳٬۰۴۲ تن برآورد گردیده که شامل ۳۸٬۲۳۲ خانوار در این منطقه میشود. (با احتساب جمعیت اراضی جنوب کمربندی که از ابتدای سال ۸۷ به منطقه ۹ الحاق گردید) تراکم جمعیت این منطقه ۶۴ تن در هکتار میباشد. منطقه پنج از محلات کوشک میدان، ده پیاله، عادل آباد، قلعه قبله، و … تشکیل شدهاست و در سالهای گذشته توسعه زیادی بصورت بافتهای مسکونی داشتهاست. بلوارهای مهم منطقه پنج شامل بلوارهای رحمت، عدالت، ارتش، قائم، دولت، گفتار، نواب و ابوذر میباشد.
منطقه شش
این شهرداری از سال ۱۳۷۲ به جهت ارائه خدمات بهتر و مطلوبتر به مردم شریف و فرهیخته و با فرهنگ ساکن در محدوده خدماتی محول شده در موقعیت جغرافیایی ذیل تشکیل و راهاندازی گردیدهاست.
از شمال: کمربندی
از جنوب: مشرف به کوه جبل دراک و کوه تنگه سرخ
از خاور: خیابان همت شمالی
از باختر: کمربندی اکبرآباد
جمعیت: ۲۰۰٬۰۰۰ تن
منطقه هفت
شهرداری منطقه هفت که در هشتم بهمن ۱۳۷۹ تأسیس گردیدهاست با مساحتی حدود ۳۰۰۰ هکتار مربع در حدود ۲۱٪ از کل مساحت شهر شیراز را شامل میشود. این منطقه با ۱۶۲٬۰۰۰ تن جمعیت حدود ۱۴٪ از کل جمعیت شیراز را در خود جای دادهاست و تراکم جمعیتی آن ۵۴ تن در هکتار مربع میباشد.
محدوده جغرافیائی: واقع در شمال خاوری شهر شیراز از شمال به اراضی منابع طبیعی و از جنوب به بلوار مدرس، خاور به میدان گل سرخ و بلوار خلیج فارس و از باختر در امتداد پل غدیر به بلوار سرداران میباشد.
مساحت کل: با توجه به نقشه طرح تفصیلی شهر شیراز حدود ۳۰۰۰ هکتار مربع شامل ۱۵۰۰ هکتار مربع مساحت محدوده خدماتی به انضمام ۴۰۰ هکتار مربع محدوده الحاقی شامل روستاهای وزیرآباد، قلعه نو، ترکان، شرغان، کفترک، خرچول، اقبال آباد، احمدآباد صغاد و دستخضر و ۶۰۰ هکتار مربع مساحت محدوده استحفاظی ساخته شده از قبل است.
جمعیت تحت پوشش: حدود تقریبی ۱۶۲٬۰۰۰ تن (۱۴٪ از جمعیت کل شیراز) تراکم جمعیتی نیز ۵۴ تن در هکتار مربع میباشد.
منطقه هشت
وسعت منطقه: ۳۵۰ هکتار
درصد جمعیت ساکن در منطقه در روز ۵۰۰ هزار تن و در شب ۱۵۰ هزار تن میباشد.
۱۹ خیابان مهم در سطح منطقه شامل: خیابانهای شهناز، فردوسی، تیموری، هجرت، سعدی، ۲۲ بهمن، ناصر خسرو، کریم خان زند، لطفعلی خان زند، طالقانی، داریوش، پیروزی، قآنی شمالی، حسینی، احمدی، سیبویه، زینبیه، آستانه، بلوار شهید دستغیب و …
محلههای شیراز شامل: محله لب آب، محله دروازه کازرون، محله بالاکف، محله بیات، محله اسحاق بیگ، محله سردزک، محله سنگ سیاه، محله کلیمیها، محله درب شیخ، محله درب شاهزاده
منطقه هشت، منطقه تاریخی فرهنگی شیراز نامیده میشود و مهمترین و با ارزشترین منطقه شهر شیراز است. در واقع این منظقه شیراز قدیم میباشد که طی فرایندهای رشد و توسعه شهری و افزایش جمعیت به عنوان زیر مجموعهای از کل شهرداری آمده که دارای ویژگیهای خاص خود میباشد وجود بیش از ۴۰۰ اثر بار ارزش، ۸ دروازه و ۱۲ مرکز و چندین محور فرهنگی میتواند تبلوری از شیوه زندگی، روابط اجتماعی، آداب و رسوم، باورها، تاریخ و هنر و به طور کلی بیانگر هویت تاریخی و فرهنگی هر دوره باشد. حفظ و نگهداری و مرمت این آثار و مجموعهها علاوه بر این که زندگی دوبارهای به این آثار میدهد، از نظر اقتصادی و اجتماعی نیز هویت تاریخی فرهنگی شهر شیراز را زنده میکند.
منطقه نه
شهرداری منطقه نه از شمال به کمربندی ۷۶ متری و جاده ۴۵ متری دورشهر
از جنوب به ارتفاعات میانرود تا روستای سلطان آباد
از باختر به پل چنار راهدار
از خاور به محدوده شرقی روستای مهدیآباد (کتس بس)
منطقه ده
ایجاد منطقه ۱۰ شهرداری با توجه به اضافه شدن دو شهرک گویم و دوکوهک به این شهر، تشکیل شده است.
براساس تقسیمات جدید، شهرکهای آرین، گلستان، بهشتی، بزین، گلدشت حافظ و محدوده غربی کمربندی شمال باختری شیراز، جزو منطقه ۱۰ شهرداری قرار گرفته است. ساختمان اصلی این منطقه نیز در شهرک گلستان واقع شده است.
سابقه طرح:
این طرح براساس طرح ساختاری – راهبردی توسعه جنوب شهر شیراز تهیه و تفصیل شدهاست و در تاریخ ۷۹/۵/۳ در شواری شهرسازی استان به تصویب رسید، و در تاریخ ۸۱/۴/۲۶ به تأیید اعضای محترم کمیته فنی کمیسیون ماده ۵ استان رسید.
جمعیت محدوده:
جمعیت این محدوده درسال ۱۳۷۸ حدود ۲۵۰/۳۸ نفربودهاست که درافق طرح بالغ بر۹۰۰/۱۹۴ نفر دراین محدوده ساکن خواهند بود. آخرین میزان میانگین حدودی جمعیت موجود منطقه بشرح ذیل است با ۴۰٪واگذاری مناطق ۴و۵ شهرداری شیراز درحال حاضر ۱۷۱۶۲۸ نفر تخمین زده شود (مأخذ سازمان مدیریت و برنامهریزی استان فارس واحد آمار)
تقسیمات شهری:
محدوده طرح راهبری – ساختاری جنوب شهر شیراز بر اساس تقسیمات شهری (حوزه سکونتی) شامل: منطقه عملکردی مسکونی، منطقه عملکردی فضای سبز شهری، به دو منطقه شهری، ۶ ناحیه و ۳۰ محله تقسیم شده است.
منطقه یک شامل ۳ ناحیه و ۲۰ محله
منطقه دو شامل ۳ ناحیه و۱۰ محله
آمار واطلاعات مربوط به منطقهها وناحیه ومحلات پیوست میباشد.
ه: وسعت محدوده
وسعت محدوده طرح جنوب براساس طرح مصوب حدود ۲٬۱۵۰٬۰۰۰ هکتار میباشد.
سرانه تفکیک پلاکهای محدوده ۱۹۰ مترمربع به ازای هر پلاک میباشد.
منطقه یازده
شهرداری منطقه یازده در جهت شمال شرق شیراز واقع شده است. مساحت این منطقه ۱۱۶۰ هکتار به جمعیت تقریبی ۱۱۵۰۰۰ بوده که از شمال به بلوار رسول اعظم و سرداران، از جنوب به بلوار مدرس، از شرق به بلوار فرصت شیرازی و از غرب به بلوار فضیلت میباشد. این منطقه جدید بر اساس مصوبه شورای شهر و تأیید وزارت کشور با الحاق بخشی از منطقه سه و منطقه یک شهرداری شیراز و به منظور رفاه و ارائه خدمات بهتر به شهروندان راه اندازی شده است.